Har jag fel?

Jag satt tidigare och lyssnade på gamla program med Robert Ascchberg på Radio 1, som ni kan lyssna på här. Dom är riktigt bra. Men det var ett program där det var ”friåkning”, dvs. att det ringer in lyssnare hela tiden och pratar om vad dom vill. Det pratades lite grann om ordet ”neger” och att inte är OK att använda det. Jag tycker givetvis inte det är acceptabelt att säga ”neger”. Självklart inte. Otroligt kränkande.

Men efter en stund ringde en herre in och yttrade om sin åsikt, som jag själv höll med om. Han sa det att han tyckte ”negress”, alltså en mörkhyad kvinna, var ett vackert ord. Negress. Och där håller jag med. Jag tycker negress låter vackert. Det låter mäktigt och väldigt kvinnligt. Jag går inte runt och säger detta ordet, men i mitt tycke är det inte kränkande. Men det vet ju inte jag, det kan ju bara en mörkhyad kvinna svara på. Men jag tycker i alla fall det låter sensuellt. Har jag fel? Är det kränkande? Alltså, jag tycker afrikanska kvinnor är oerhört vackra.

Oluchi Onweagba, gudinna. 

-F.

Annonser

2 comments

  1. kallegoeswriting

    Jo, kan hålla med där att ”neger” låter mer kränkande än ”negress”. Hellre att man säger en mörkhyad man eller kvinna.

  2. Dan

    Både neger och negress är vackra ord, däremot inte ”nigger”. Likadant i engelskan, inget fel på ”negro”, däremot på ”nigger”. Vår PK-attityd i Sverige har t.o.m. fått oss att ändra bakverket negerbolls namn till chokladboll, något som i sig är helt fel, kakaohalten är för liten för detta. I Brasilien och Portugal är den finaste benämningen på en människa härstammande från Afrika just neger. Med vår löjliga PK-agenda i Sverige får vi väl gå i polemik med landet Monte Negro för att tvinga dem att ändra sitt lands namn till ”Svarta Berget” på alla språk. Är det förresten någon som tror att Astrid Lindgren skrev om Pippis pappa som negerhövding för att förolämpa en stor grupp av människor?

    Dan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s